Пів року діяльності гуманітарного проекту “Еmergency appeal – реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні”

Масштабний проект всебічної підтримки та допомоги особам, які постраждали від військової агресії росії проти українського народу.

За пів року – виличезний обсяг роботи зробила команда  Карітасу спільно із волонтерами та всіма, хто долучався до добрих діл.

Проект діє в різних напрямках допомоги:

• Гуманітарна допомога (видача продуктових та гігієнічних наборів)
  • Гуманітарна допомога для осіб з інвалідністю
  • Гуманітарна допомога для вагітних жінок та дітей до 3-х років
  • Психологічна допомога
  • Дитячі та молодіжні проекти
  • Юридична допомога
  • Послуги кризового консультанта
  • Послуги кейс-менджера
  • Домашня опіка для стареньких з родин вимушено-переміщених
  • Прихисток (тимчасове житло)
  • Гарячі обіди для потребуючих вимушено-переміщених осіб
  • Надання товарів першої необхідності
  • Послуги соціального таксі для вимушено-переміщених осіб

Окрім Тернополя, проводимо виїзди на громади з гуманітарними місіями.

Часто, саме в віддалених від міста громадах є гостра нестача гуманітарної допомоги, оскільки не всі громади спроможні забезпечити базові потреби переселенців.

Дитячий та підлітковий напрямок проекту “Простір дружній до дитини” регулярно проводить активності для дітей від 3-х рочків.

В проекті зустрічі відбуваються відповідно до вікової групи:
3-5 років
6-9 років
9-12 років
12 -16 років

Діти мають можливість відвідувати ігрові заняття, тематичні зустрічі, клуби за інтересами, велопрогулянки, арт-терапевтичні зустрічі, майстер класи.

А також, табори.

Діти з родин переміщених осіб, які проживають у громадах, часто лише завдяки виїзним активностям дитячого простору мають нагоду відвідати рекреаційні заняття та отримати увагу та нагоду долучитись до цікавих заходів та занять.

Виїзні заходи для дітей відбулись в наступних громадах:

Парафія Вознесіння Господнього смт. Козлів, Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Великі Гаї, Білецька ОТГ, Великоберезовицька ОТГ, Байковецька ОТГ, Козівська ОТГ, Почаївська ОТГ, Шумська ОТГ, Лановецька ОТГ, Скалатська ОТГ, Микулинецька ОТГ, Кременецька ОТГ, Підволочиська ОТГ, Підгороднянська ОТГ.

Виїзні гуманітарні місії дають нагоду людям, які тимчасово проживають в громадах, отримати послуги фахівців проекту (психолога, юриста, кризового консультанта, кейс-менеджера).

Часто, ці люди – кинуті напризволяще зі своїми проблемами та труднощами. Зневірені та втомлені.

З прожитими жахіттями за спиною, з важким досвідом релокації та адаптації. З мінімальними можливостями працевлаштування через високий рівень безробіття саме у віддалених громадах.

Часто, такі люди відгукуються з неймовірним теплом та вдячністю за допомогу благодійному фонду Карітас, оскільки, здебільшого, ми – єдиний фонд, який підтримує людей у таких скрутних ситуаціях по місцю їх релокації.

В проекті працюють психологи (дитячий та дорослий), які надають індивідуальні та групові консультації для осіб з числа переміщених та дітей з переселених родин.

Також, психолог проекту задіяний в проведенні тренінгів для подолання наслідків травмуючого досвіду та набуття вмінь екологічного проживання кризи.

Тимчасове житло для переселенців.

Обладнане двох’ярусними ліжками з необхідними спальними наборами.

Особи з числа переміщених, які проживають в шелтері Карітасу, а також, ті, які заявили про свою потребу отримувати безоплатне гаряче харчування, можуть отримувати свої гарячі обіди в благодійній їдальні Карітасу.

Зараз налічує 6656 осіб забезпечених гарячим обідом

Чудовий напрямок роботи із волонтерами: люди, які добровільно жертвують своїм вільним часом та долучаються до справ милосердя, беруть активну участь у гуманітарних місіях, майстер класах, проведенні заходів та акцій. Розвантажують гуманітарну допомогу, формують продуктові та гігієнічні набори.

Підтримка волонтерів стала значущою та дуже ефективною.

Завдяки їхній праці – проект працює налагоджено, без затримок та всупереч складним погоднім умовам та ситуацією з браком електроенергії.

Про подальшу співпрацю та підтримку вимушено-переміщених осіб між благодійним фондом та громадами були підписані меморандуми про співпрацю.

Вже нараховується 6 меморандумів, з наступними громадами: Байківецька, Микулинецька, Білецька, Озерянська, Теребовлянська, Залозецька.