Тренінг фахівців дитячих та молодіжних проектів

Дні обміну досвідом в Карітасі Тернопіль.

Як підлітків зацікавити та залучити до соціально-педагогічної діяльності?” – це питання ставлять багато спеціалістів, які працюють в мережі Карітас та й поза нею.

Дуже просту та геніальну відповідь дають колеги із Карітасу Тернопіль:– “Цікавтесь ними!”

Саме змінивши своє ставлення до підлітків із позиції “вчителя, який навчає” на позицію “дослідника, який із щирим інтересом цікавиться”, відкриває широкі можливості не лише допомогти підліткам та молоді у цей не простий час невизначеності та стресу, але й залучити їх до активної соціально важливої діяльності.

Війна, втрата друзів, спокою, звичного укладу життя, руйнування планів та невизначеність у майбутньому – все це чинить надзвичайно сильний тиск на підлітків, які і без того переживають вікову кризу.

Підлітки та молодь є важливою цільовою групою дитячого центру Карітасу Тернопіль вже понад 15 років.

І, оскільки підлітковий вік потребує особливих підходів, команда центру Карітас виробила не одну цікаву програму, яка поєднує навчання, виховання, розваги та дослідження світу навколо, у яких із захопленням беруть участь діти.

Цього тижня ознайомитись із досвідом команди Карітасу Тернопіль, запозичити цікаві та дієві методики та техніки до міста Тернопіль приїхати працівники дитячих центрів Карітасу з 10 різних міст України.

Протягом трьох днів учасники тренінгу “Неформальна освіта з дітьми та молоддю” вивчали інтерактивні ігрові методи навчання, методику пригодницької педагогіки, дізнались про групову динаміку та особливості роботи із групами, ознайомились із вже перевіреними на практиці Карітасу Тернопіль інструментами, які мають позитивний вплив на розвиток особистості дитини, ознайомились із проектами, які успішно впроваджувались колегами.

“Ключик до дітей – це взаємна довіра та прийняття.

“Діти нам довіряться лише при умові, що ми довіряємо їм.” – ділиться зі своїми колегами Оля Аркуша, соціальний педагог із 15 літнім стажем, – “Наша довіра до дітей полягає в тому, що ми приймаємо їх такими,  які вони є: із усіма їхніми мінусами, але і із усіма їхніми позитивними рисами та потенціалом, досвідом та знаннями.
Ці молоді люди є експертами свого життя, і для нас їхня експертна думка є важливою”.

“Діти та підлітки завжди охочі грати ігри, саме тому ми обрали ігри як провідний спосіб взаємодії з ними та навчання. Обговорюючи із дітьми їхній досвід під час гри, ми веселу розвагу перетворюємо у пізнання себе та світу”, – сказала психолог Юля Геруля.

У працівників Тернопільського молодіжного центру немає єдиної універсальної програми для підлітків, їх перевага – це гнучкість та великий набір дієвих цікавих інструментів, за допомогою якого спеціалісти вибудовують заняття для конкретної групи дітей, часто в процесі роботи помічають моменти, з яких можна зробити повчальні висновки.

Вкотре переконуємось, що такі спільні зустрічі сприяють не лише професійному зростанню  фахівців,  але і створюють професійну спільному в мережі Карітасу, гуртують тих, хто горить любов’ю та прагненням змінювати цей світ, роблячи його добрішим та кращим через виховання молоді.

 

Захід “Неформальна освіта із дітьми та молоддю” проведений в рамках проекту “Забезпечення наступності методологічних підходів у роботі із молоддю” Карітасу України за фінансової підтримки Карітасу Німеччини.