30 родин загиблих Героїв, зниклих безвісти, сімей військовослужбовців та ветеранів, взяли участь у ретриті від Карітасу Тернопіль

Два дні духовної віднови, дружньої атмосфери, розуміння, підтримки один одного.
Карітас Тернопіль організував ретрит для родин загиблих Героїв, зниклих безвісти, сімей військовослужбовців, ветеранів у Марійському духовному центрі Зарваниця.

Команда Карітасу Тернопіль має досвід у проведенні таких заходів. Налагоджена співпраця із громадськими організаціями, постійно вивчається потреба та нові виклики. Важливим фактором є те, що передбачені активності не лише для дорослих учасників, але й для діток( від найменших до підлітків).

Психологи Карітасу Тернопіль впродовж ретриту проводили час з родинами, заняття у групах були спрямовані на те, щоб учасники набули навички підтримки себе, зрозуміли самоцінність, усвідомили власні внутрішні ресурси, зрозуміли, що є зовнішня підтримка.

Психологи під час двох днів ретриту створювали об’єднуюче середовище для тих, в кого спільна біль війни.

Кожен присутній мав нагоду посповідатися, під час духовних бесід індивідуально поспілкуватися із священником.
Особливе місце проведення ретриту – перлина духовності Тернопільщини – Зарваниця.

Тут учасники відчули Божу благодать, побувавши на Хресній дорозі, у Малому Єрусалимі, в Хатинці Матері Божої.
А тим часом для дітей наших Героїв фахівці Карітасу Тернопіль організовували цікаві ігри, квести, заняття. Дітям дуже сподобався квест, де кожна команда мала свою назву, свій маршрутний лист і завдання. Команду – переможницю нагородили медалями та подарунками.

Учасники ретриту своїми руками створювали вервички, які згодом під час Богослужіння змогли освятити. Кожен зміг проконсультуватися у юриста.

Молитовні чування, духовні бесіди, підтримка психологів створювали особливу атмосферу людей, які розуміють один одного.
Найціннішими для усієї команди Карітасу Тернопіль стали відгуки учасників ретриту:
«Я вперше за весь цей час побачила посмішку на обличчі своєї дитини».
«Дякую за щирість, духовну атмосферу, бажання вислухати і підтримати».
– «Я бажаю, щоб кожна мама чи дружина відчула, те, що відчуває сьогодні кожна з нас».

У фіналі діти підготували для батьків сюрприз – танець «Україна єдина». А ще подарували батькам ангеликів -захисників, які виготовляли власноруч. Діти створили також спільну картину з цінностями, учасники ретриту доповнили її – паперовими крилами ангелів. Згодом усі присутні побачили на картині таку важливу цитату для кожного: «А Господь, Він Той, що піде перед тобою, не опустить тебе й не покине тебе, не бійся й не лякайся.»

Ретрит є волонтерською ініціативою працівників Карітасу Тернопіль.
Реалізовується завдяки підтримці доброчинців, а також усіх небайдужих, які долучилися до благодійних акцій, зокрема: “Стрітенська свічка”, “Різдвяна коляда” (яку реалізували учасники проєкту “Діти та війна”), “За тиждень – Великдень” (всі ті, хто за благодійні пожертви купував вербові букети).
Дякуємо за співпрацю: Соціальні Служби Тернополя, ГО “РУХ ВЕТЕРАНІВ ЛАНОВЕЧЧИНИ” , Дмитру Харчуку, Віталію Вітруку.

Карітас Тернопіль планує і надалі проводити такі зустрічі для родин: військовослужбовців, загиблих Героїв, тих, хто в полоні та зник безвісти..